Recomandări pentru luna decembrie

Gott der Barbaren de Stephan Thome:

Gott der Barbaren este un roman de ficțiune care aduce în prim plan un episod istoric semnificativ din China: ocupația colonială a britanicilor și deschiderea violentă a piețelor chinezești de la mijlocul secolului al XIX-lea. În carte apar câteva personaje atestate istoric, care povestesc diferite întâmplări. Între carte sunt și capitole cu documente precum interviuri, reale sau fictive, articole din ziare, fragmente de jurnal și scrisori oficiale, toate acestea permițând cititorului să-și formeze o imagine din timpul celor două războaie ale opiului.

În centrul intrigii se află așa-numita Revoltă Taiping din perioada 1854-1860, care a avut loc în același timp cu cel de-al doilea război al opiumului. Această revoltă este, probabil, războiul civil cu cel mai mare număr de victime din istoria omenirii și a fost condus de fratele întruchipat a lui Iisus Hristos, un tânăr chinez cu viziuni în care-i apărea Dumnezeu. Ca una dintre urmările încercărilor misionarilor creștini europeni, această revoltă a înregistrat peste 30 de milioane de decese.

Gott der Barbaren a apărut pe shortlistul pentru Deutscher Buchpreis 2018 și este un mare roman istoric având China în prim plan. Autorul, Stephan Thome, expert în sinologie, a trăit o lungă perioadă de timp în Taipei. În acest roman, el nu numai că prezintă cititorilor contradicțiile ideii de colonizare, ci stabilește și o legătură între evenimente istorice, legătură foarte relevantă atât pentru prezent cât și pentru viitor.

 

Erwachsenensprache. Über ihr Verschwinden aus Politik und Kultur de Robert Pfaller:

Un zbor către America l-a făcut pe Robert Pfaller să scrie această carte. În timpul acestei călătorii, Robert a dorit să urmărească un film, din videoteca avionului, un film care câștigase în 2012 premiul cel mare la festivalul de la Cannes. Filmul, care nu are conținut pornografic sau sexual, începe însă cu o avertizare în limba engleză privind limbajul de adulți din film. Acesta este momentul în care Robert Pfaller decide să disece ideea de political correctness.

Acest așa zis limbaj pentru adulți este un argument în sine. Să nu uităm că adulții sunt oameni mari, care au crescut și se pot confrunta cu dificultăți; că ar trebui să fie pregătiți emoțional să audă diverse lucruri fără a-și acuza partenerul de discuție că e răutăcios sau prost. Ar trebui să poți vorbi public despre probleme sociale fără a fi supus hărțuirii. Acest lucru dar și multe altele despre societatea și politica din ziua de astăzi sunt puse în discuție de Robert Pfaller în cartea sa. O lectură din care adulții au ceva de învățat.

 

Sechs Koffer de Maxim Biller:

În ultimul său roman, nominalizat la premiul Deutscher Buchpreis 2018, Maxim Biller povestește o istorie de familie. Nu orice familie, ci chiar familia sa. Istorisirea începe cu trădarea bunicului lui care a fost trimis în 1960 la Moscova, continuă cu fuga fiilor din Praga comunistă la Hamburg, Zürich, Montreal și Londra. Povestitorul încearcă în fiecare capitol să afle de la cine a pornit trădarea și mai ales, de ce. Acest lucru se dovedește a fi destul de greu pentru că fiecare membru al familiei, în cele șase capitole, poartă o proverbială valiză plină cu secrete. Pentru cititor e greu să afle cine cu ce a venit, pentru că cele șase valize sunt pline cu jumătăți de adevăr și minciuni. Chiar dacă exprimarea e succintă și clară, pentru cititor poate fi greu uneori să urmărească narațiunea. Merită totuși încercată pătrunderea în labirintul acestei familii, plin de trădare, victime și făptași.

 

Die kleine Hummel Bommel feiert Weihnachten de Britta Sabbag, Maite Kelly și Joëlle Tourlonias:

Micuța Hummel Bommel este foarte bucuroasă pentru că e în sfârșit Crăciunul! Dar, ce să vezi, dintr-o dată, toate merg anapoda! Oare se poate ca până la final să se bucure toată lumea de sărbătoare?

Die kleine Hummel Bommel feiert Weihnachten este o carte de povești din seria personajului Hummel Bommel, o carte specială pentru Crăciun. Această carte minunat ilustrată este perfectă pentru o lectură în timpul sărbătorilor! În plus, aduce un mesaj important și mereu actual: De Crăciun, nu sunt importante cadourile, bradul sau cina, ci timpul petrecut alături de cei dragi, prieteni și familie.

Toate cărțile prezentate în acest articol pot fi împrumutate din biblioteca noastră. Vă invităm cu drag să ne vizitați de luni până joi între orele 12.00 – 18.00, iar miecurea chiar până la ora 19.00.

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestreamEmisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.