OPEN CALL: workshop „ARound the city”

Vă interesează patrimoniul cultural al orașului în care trăiți? Vă fascinează clădirile vechi și poveștile din spatele zidurilor? Pentru că 2018 este „Anul european al patrimoniului cultural”, vă lansăm invitația de a participa la un proiect care-și propune să surprindă patrimoniul Timișoarei printr-o aplicație inovatoare de AR (augmented reality).

Proiectul este inițiat de Fondul Cultural Franco-German, prin Institutul Francez România și Goethe Institut București. La nivel local, parteneri sunt Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara și Asociația Prin Banat.
Aplicația este dezvoltată de actori din mediul cultural și de specialiști în IT. În plus, organizatorii doresc ca și comunitatea să poată contribui la crearea de conținut și la o reflecție asupra finalității aplicației care îi este destinată.

CONȚINUT

În acest sens, workshop-ul din 6-7 octombrie, care va avea loc la Centrul Multifunctional Bastion (6 octombrie, între orele 10 – 18), respectiv la Institutul Francez (7 octombrie, 10 – 18), le propune participanților o incursiune în patrimoniul material și imaterial al orașului. Workshop-ul va cuprinde atât elemente teoretice, cât și practice și va fi susținut de Cristina Chira (arhitect) și de Nicoleta Mușat (etnolog).

MENTORI

Cristina CHIRA este absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București și membră fondatoare a Asociației Arché, ONG care se ocupă cu protecția și promovarea patrimoniului. Coordonatoare a proiectului Monumente Uitate privind inventarierea, cercetarea și aducerea în atenția publicului a ansamblurile nobiliare extraurbane din România, Cristina și-a descoperit pasiunea pentru poveștile din spatele clădirilor și a urmat un master în Creative Writing la Birkbeck, University of London. În prezent este coordonatoarea serilor de povești în Constanța, Tomis Heritage Storytelling Evenings, și membră a echipei Casino Rush care a obținut includerea Cazinoului din Contața pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa.

Nicoleta MUȘAT
Lector la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, UVT
Nicoleta este absolventă de filologie, cu un doctorat în politicile memoriei; în acest moment predă cursuri și seminare de Etnologie și Folclor, Mitologie românească sau Antropologie culturală (pentru nivelul Licență), respectiv cursuri de Antropologia memoriei și Patrimoniu și patrimonializare (pentru nivelul Master). A făcut sau face cercetare de teren în comunități românești din afara granițelor țării (Ungaria, Ucraina, Serbia) sau în satele din Banat, în care încearcă să descâlcească ițele ruralului românesc. Este implicată în proiecte care vizează deopotrivă dezvoltarea rurală, implicarea activă a comunităților în protejarea patrimoniului material și imaterial sau transformarea cercetărilor etnologice în acte artistice.

CUI I SE ADRESEAZĂ ?

Oricărei persoane interesate de patrimoniul Timișoarei și doritoare să afle cum poate fi acesta descoperit, exploatat și pus în valoare. Participanții la workshop vor beneficia de informație de calitate și de instrumente practice utile în explorarea siturilor de patrimoniu.

DE CE SĂ PARTICIPAȚI?

– veți contribui la crearea de continut pentru o aplicație mobilă inovatoare care va fi lansată ulterior
– veți descoperi modalități de conservare a patrimoniului cultural

ÎNSCRIERI

Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Pentru înscriere vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa a.pintea@ccgtm.ro (până la data de 3 octombrie) care să cuprindă următoarele informații : Nume, vârstă, ocupație (instituție), număr telefon, precum și răspunsul la întrebarea: De ce doriți să participați la acest workshop ?

În urma workshop-ului, un demo al aplicației va fi prezentat la Timișoara în cadrul bienalei de arhitectură BETA, la finalul lunii octombrie.