Recomandări pentru luna noiembrie

Freestyler de Katja Brandis:

Jola este o alergătoare de 17 ani care visează să participe la Jocurile Olimpice și desigur, vrea să câștige. Dar acest lucru nu mai este atât de ușor de realizat în 2030 pentru atleți. Pentru că există un trend : de a se lăsa « optimizați ». Asta înseamnă că unii sportivi și-au implantat mușchi sintetici pentru a doborî noi recorduri; există chiar și o categorie specială pentru aceștia: Freestyle M. Dar Jola are picioare foarte sănătoase și puternice și își dorește să alerge fără a se lăsa optimizată. Din păcate, la campionatele mondiale îi cedează tendonul lui Achile și pierde șansa de a concura mai departe.

Katja Brandis scrie un roman bine documentat și plin de emoție despre viitorul competițiilor sportive, dar nu numai. Este vorba despre corectitudine, despre spiritul sportiv și nu în ultimul rând despre a fi om. Romanul Freestyler de Katja Brandis a fost publicat  în 2016 la editura Beltz & Gelberg din Weinheim și poate fi împrumutat de la biblioteca noastră.

 

Rauschzeit de Arnold Stadler:

Mausi și Alain au patruzeci de ani și au fost căsătoriți timp de cincisprezece ani. Căsătoria lor rezistă, dar cei doi se îndepărtează încet-încet unul de celălalt. Deja locuiesc aproape separat: apartamentul pe care Mausi îl moștenise de la mătușa ei a fost împărțit în două. De asemenea, nu este clar dacă se mai iubesc unul pe altul. Încă mai speră. Gesturi mici, cum ar fi faptul că Mausi a ascuns cartea P.S. Te iubesc în valiza lui Alain, arată că încă mai există speranță pentru iubirea lor.

Să numești Rauschzeit un simplu roman de dragoste ar fi o subestimare. Cele două perspective care se schimbă, a lui Mausi și a lui Alain, dau naștere unei istorisiri bogate. Arnold Stadler se joacă creativ cu limbajul în romanul său: crează noi cuvinte care sunt potrivite pentru contextele în care sunt folosite.

Arnold Stadler, care a primit premiul Georg-Büchner pentru romanele sale, va citi din cartea sa la Timișoara pe 21 noiembrie. Centrul Cultural German vă invită la librăria La Două Bufnițe marți, de la ora 18.30. Citirea va fi bilingvă. Intrarea este liberă mulțumită partenerilor noștri: Institutul Goethe și librăria La Două Bufnițe.

Romanul Rauschzeit de Arnold Stadler a fost publicat de editura S. Fischer din Frankfurt în 2016 și este disponibil pentru împrumut în biblioteca noastră.

 

Sei kein Frosch und küss mich! de Nastja Holtfreter:

Toată lumea știe povestea regelui broască: un prinț este transformat de o vrăjitoare răutăcioasă într-o broască. Numai sărutul unei prințese îl poate salva. Prințul Nastjei Holtfreters este puțin diferit. El îi face vrăjitoarei o glumă mică, dar acesteia nu-i place deloc – așa că îl transformă într-o broască.

Cartea Nastjei Holtfreter este scrisă în rime minunate și ne arată în ilustrații jucăușe fiecare moment trăit de prinț. Pe fiecare pagină veți găsi o surpriză interesantă.

Sei kein Frosch und küss mich! a fost publicat în 2016 la editura Magellan din Bamberg  și poate fi împrumutat de la biblioteca Centrului Cultural German.

 

Alle sieben Wellen de Daniel Glattauer:

Gut gegen Nordwind are și o continuare. Deși povestea neobișnuită de dragoste între Emmi și Leo pare să fi ajuns la o concluzie clară, cei doi încep să își scrie din nou e-mailuri. Leo se întoarce din Boston, dar nu mai este singur: are o prietena nouă. Emmi reia contactul cu el și începe un du-te vino între cei doi: ba vor să se întâlnească, ba nu, uneori au multe să-și spună, alteori e doar tăcere.

Alle sieben Wellen este un roman de dragoste scris sub formă de e-mail. Daniel Glattauer a reușit încă o dată să facă mesajele să pară autentice.

Romanul Alle sieben Wellen a fost publicat în 2011 la München, la editura Goldmann ca urmare a Gut gegen Nordwind. Ambele romane pot fi împrumutate de la biblioteca noastră.