Cărți pentru luna aprilie

Das Geheimnis von Tylandor de Matthias Sachau:

Tylandor este un oraș vechi cu o istorie stranie. În timpuri vechi locuiau acolo vrăjitori incredibili. Cu magia lor reușiseră să creeze cel mai avansat oraș din timpurile acelea: în Tylandor existau sfere magice de stradă, care puteau transporta zi și noapte oameni prin tot orașul, lumină magică și multe altele. Din păcate, într-o bună zi toți locuitorii orașului au dispărut. Fără urmă. O mie de ani mai târziu, noii locuitori încă încearcă să descopere cum să folosească magia din nou…

Matthias Sachau prezintă o lume uimitoare care se prezintă cititorului ca un teren minat cu surprize misterioase.

Die Monscheinsonate. Eine Geschichte zur Klaviersonate von Ludwig van Beethoven de  Doris Eisenburger:

Beethoven merge la o plimbare nocturnă prin curtea castelului prietenilor săi. E primăvară, luna plină luminează cerul. De undeva din depărtare, răsună o muzică suavă. Curios, Beethoven ascultă atent. Lângă un mic lac are loc o petrecere de noapte de primăvară. Familia Melcilor e acolo ; doamna Șoricel cu nenumărații ei copii, tot felul de gângănii, broaște și chiar și domnul Cârtiță sunt toți prezenți.  Licuricii se ocupă de iluminatul festiv. După un scurt cvartetul al greierilor apare și Luigi pe scenă. El este un pianist celebru. Începe să cânte la pian și dă viață nopții cu sonata lui plină de fantezie…

Doris Eisenburger a scris o poveste minunată care aduce copiii mai aproape de muzică. Și CD-ul care însoțește cartea nu este doar o carte audio: alături de poveste, poate fi auzită și Sonata Lunii de Beethoven.

Die Medlevinger de Kirsten Boie:

Nis nu reușește să se mai înțeleagă cu tatăl lui. Nu i-a fost suficient că a încetat brusc să mai fie profesor pentru toți medlevingerii, nu, a trebuit neaparat să devină inventator. Să se închidă ore întregi în atelierul de la marginea pădurii. Și într-un final să-și prezinte toate experimentele eșuate în fața tuturor Medlevingerilor.

Johannes nu are tată. El trăiește singur cu mama lui, care lucrează foarte mult. El are deja o mulțime de probleme la școală : cu limba engleză, dar nu numai. Îl are pe cap și pe Kevin cu banda lui care îl presează să le dea bani. Și-l amenință chiar spunându-i că mama lui va fi în pericol dacă nu sunt plătiți. Lucrurile se complică tot mai mult pentru Johannes mai ales că într-o zi, în curtea lui, dă peste doi oameni care nu sunt cu mult mai mari decât porcușorul său de guineea și care mai și zbiară la el…

Kirsten Boie aduce două lumi paralele laolaltă. Medlevingerii sunt un popor ciudat care trăiește sub pământ, separat de oameni. Câțiva dintre aceștia ajung să interacționeze cu oamenii de la suprafață. Perspectiva povestirii alternează între cele două popoare.

Ferdi, Lutz und ich auf Klassenfahrt de Armin Kaster:

Naratorul fără nume se pregătește pentru o excursie cu clasa. Are însă ghinion : vine și bunica lui care, colac peste pupăză, i se mai și adresează de față cu toți colegii săi cu
alintul “iepuraș”. În plus, naratorul nu și-a revenit după greața de acuma două zile. Nu ajută nici faptul că trebuie să călătorească cu autocarul : viteza îi întoarce stomacul pe dos! Din fericire nu e singur. Ferdi și Lutz, prietenii săi cei mai buni, îl încurajează. Nici Lutz nu e așa de fericit să iasă în natură, are atâtea reacții alergice! Ferdi râde de Lutz și are mereu ceva de ronțăit la el. Ajunși în pădure, grupul se rătăcește mai înainte de toate…

Plin de umor și pe măsura micilor cititori, descrie Armin Kaster o excursie aproape eșuată cu clasa. Personajele sunt descrise autentic și cu duioșie. Așa câștigă simpatia cititorului chiar de la început. Cartea e și mai plină de viață datorită ilustrațiilor realizate de Susanne Göhlich. O lectură-aventură adevărată!

Flint und fertig de Torsten Wohlleben și Jutta Wetzel:

Flint are 12 ani. A citit undeva că viața lui se va schimba, tocmai pentru că are 12 ani. La prima vedere, toate sunt la fel : aceași școală, aceiași prieteni… Dar ceva pare să nu fie în regulă. Într-o zi, în timp ce Flint, Andi și Benni se joacă în pădure de-a pirații, sunt descoperiți de Lea. Ea îl vede doar pe Flint în costum de pirat. Ceilalți doi se ascunseseră prin pădure. Flint se simte penibil. Și începe să înțeleagă că e prea mare să se mai joace de-a pirații în pădure. Și e deja mult prea mare pentru tapetul cu ursuleți din camera lui unde nimeni nu avea voie să intre deocamdată…

Torsten Wohlleben și Jutta Wetzel povestesc viața lui Flint cu mult umor și ilustrații vesele. Flint und fertig este de aceea o lectură ușoară și încurajatoare. Aflăm cât de dificil poate fi când brusc nu mai ești copil. Dar mai aflăm și cum putem supraviețui unei astfel de situații.Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.