Festivalul de Arte Performative Timișoara 2016

În 5 și 6 noiembrie are loc cea de-a doua ediție a Festivalului de Arte Performative Timișoara, în patru locații din oraș: Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Mansarda Facultății de Arte și Design și Ambasada. Festivalul reunește artiști din Germania, Franța, Belgia și România. Programul prezintă performance-uri de dans contemporan și teatru, o instalație video, un film și un concert.

„Fugen”, spectacol semnat de coregrafa Isabelle Schad, este o creație autobiografică în care corpul servește ca exemplu pentru construcția individului în sisteme și discipline de care nu poate scăpa. „School of Moon” este un proiect în care Eric Minh Cuong Castaing confruntă doi dansatori și opt balerine cu șase roboți și peste 20 de copii – elevi ai Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”. Copiii, adulții și roboții construiesc împreună o societate futuristă, colonializată de corpuri în miniatură. „Pe scurt / In a Nutshell“ de Olga Török, după un concept de Olga și Silvia Török, este noua producție a Festivalului de Arte Performative Timișoara – un exercițiu de comunicare cu „celălalt“ în mediu performativ.

Despre concertul queer act-ului bucureștean „Fluid“, criticii au declarat: „Veți râde, veți plânge, veți dansa, vă veți dori să fi purtat lenjerie intimă mai strașnică!”

Programul cuprinde și filmul lui Jorge León, „Before we go”. Filmul ridică vălul de pe un subiect tabu – sfârșitul vieții –, și face asta folosindu-se de mai multe forme de artă, pentru a crea un omagiu vieții și fragilității umane.

Nu în ultimul rând, sâmbătă și duminică, în Mansarda Facultății de Arte și Design poate fi vizitată instalația video „Capture Practice”, semnată Arkadi Zaides, o explorare artistică a conflictului dintre Israel și Palestina, proiectată într-un spațiu arhitectural intim.

Festivalul de Arte Performative Timișoara, organizat de Centrul Cultural German și Primăria Municipiului Timișoara, cu susținerea Institutului Francez și a Nationales Performance Netz Germania, a fost inițiat anul trecut și susține titulatura Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021.

Curator: Ciprian Marinescu

©Arkadi Zaides
©Arkadi Zaides
©Marc Da Cunha Lopes
©Marc Da Cunha Lopes