„Timișoara – Adevărata poveste despre Revoluția Română”

În data de 5 noiembrie 2015, la ora 18, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” găzduiește prezentarea cărții „Timișoara – Adevărata poveste despre revoluția română“ scrisă de jurnalistul canadian Árpád Szöczi, prezentare însoțită de proiecția unui film realizat de autor pe aceeași temă.

În anii 80, Árpád Szöczi a făcut parte dintr-o organizație Nord Americană care lupta pentru drepturile omului și care avea ca scop protecția minorității maghiare din România. A fost direct implicat în evenimentele din decembrie 1989 și a reușit să îi intervieveze pe mulți dintre cei care ar fi jucat un rol central în înlăturarea dictatorului Nicolae Ceaușescu de la putere. Cartea sa se bazează pe aceste declarații, dar și pe documente din arhivele Securității (11 vizite la CNSAS în București) și din arhivele Serviciului Secret Maghiar (9 vizite la Történeti Levéltár din Budapesta). Rezultatul prezintă o serie de informații noi care aruncă o cu totul altă lumină asupra evenimentelor petrecute în 1989.

Autorul cărții ne propune o discuție interesantă despre agenți, spioni și misiuni secrete. Vom viziona de asemenea un scurt film în care e intervievat Miklós Németh, prim-ministru al Ungariei în perioada 23 noiembrie 1988 – 23 mai 1990. Atât filmul cât și cartea vor fi prezentate bilingv, în limbile germană și română. Îi așteptăm pe toți cei curioși și îi invităm la o discuție cu autorul cărții – în prezent reporter la postul radio și TV „Deutsche Welle”. Filmul său despre Revoluția Română a primit Premiul Maghiar pentru Film în anul 2010.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German din Timișoara în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”.

Text_Die wahre Geschichte der rumänischen Revolution