Partener la Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”

Festival Internațional „Timișoara muzicală”Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală” debutează la data de 17 aprilie 2015, la ora 19, în Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”, printr-un concert simfonic susținut de soliștii Martin Münch (Germania), Gabriel Popa și Filip Papa, sub bagheta dirijorului Radu Popa. Festivalul este realizat în colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara și este sprijinit de Goethe-Institut și Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Pianistul și compozitorul german Martin Münch a studiat muzica și filosofia în Mainz. A susținut peste 500 de concerte în 30 de țări, printre care Austria, Argentina, Franța, S.U.A., Japonia, Italia, Spania, iar în prezent este președintele asociației „piano international“ din Heidelberg și director al Festivalului Muzical Neckar.

Program:

MARTIN MÜNCH          Concertul pentru pian și orchestră în Mi bemol major Op. 3
ADRIAN IORGULESCU  Semnale
J. BRAHMS                    Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră în la minor, Op. 102

Seara de 24 aprilie 2015 se va remarca printr-un nou concert simfonic extraordinar, ce va avea loc la ora 19, în Sala Capitol. La acest eveniment va fi prezent dirijorul Michael Hasel din Germania, care și-a început cariera ca flautist piccolo solo la Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt. Din 1994 până în 1998 a fost profesor al ansamblului suflătorilor și muzicii de cameră în cadrul Facultății de Muzică din Mannheim iar în prezent predă la Academia de Orchestră a Filarmonicii din Berlin. Ca dirijor a lucrat cu ansambluri și orchestre renumite din Europa, America de Sud și Asia.

În calitate de soliști vor excela Ion Bogdan Ștefănescu la flaut și Vlad  Alecsandru Colar la flaut piccolo. Ion Bogdan Ștefănescu este prim flautist al Filarmonicii „George Enescu” din București și membru al unor binecunoscute ansambluri de muzică contemporană, precum Contraste, Profil, Pro Contemporania și Concertino. Vlad Alecsandru Colar este flautist solo și flautist piccolo în Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, iar din 2014 este invitat să predea cursuri de flaut la Facultatea de Muzică din Timișoara. Prietenia solidă cu producătorul de flaut Anton Braun din Germania i-a oferit lui Vlad Colar posibilitatea să se specializeze în tehnica flautului piccolo modern, luând ore chiar de la flautistul Michael Hasel. Cu prilejul concertului în Timișoara domnul Anton Braun va face cadou Filarmonicii „Banatul” un flaut piccolo.

Programul:

R. WAGNER    Preludiul Operei  Maeștrii cântăreți din Nürnberg
H. ȘURIANU   Double Concerto pour Flûte Piccolo, Flûte Traversière et Orchestre (p.a.a.)
A. DVOŘÁK    Simfonia nr. 8 în Sol major, Op. 88

Festivalul Internațional Timișoara Muzicală marchează în 2015 cea de a 40-a ediție, continuând tradiția precedentelor ediții desfășurate pe parcursul anilor începând cu anul 1974. De atunci festivalul s-a consacrat prin calitatea lui artistică dar și prin consecvența cu care a promovat valorile de marcă ale muzicii clasice din repertoriul clasic și contemporan, românesc și internațional. Ediția din anul acesta se desfășoară în perioada 17 aprilie – 28 mai 2015, la Sala Capitol Timișoara. Pe lângă Michael Hasel, se mai adaugă următorii muzicieni din Germania: Martin Münch, Walter Hilgers, Nina Karmon, Siegfried Jung. Programul detaliat al întregului festival îl găsiți alăturat.

Biletele pentru eveniment s
unt disponibile la casieria Filarmonicii (b-dul C.D. Loga nr. 2) în zilele de luni și miercuri, între orele 10-14, marti și joi între 14-19 și vineri între 10-14 și 18-21.

Program_Timișoara_muzicală