Expoziția „Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta!”

Centrul Cultural German Timișoara și Friedrich-Ebert-Stiftung România (FES) invită  la vernisajul expoziției itinerante „Pentru o democraţie activă – împotriva extremismului de dreapta!“, în data de 27 ianuarie 2015, la ora 11, în sala festivă a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva“.

antirightLa această dată se împlinesc 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz de către Armata Roșie. Această zi marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, fapt care stă la baza discuțiilor din jurul expoziției privind extremismul de dreapta, implicațiile sale în societate precum și lupta împotriva acestui tip de gândire.

Expoziţia, care este un proiect comun realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung România (FES) şi Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel”, informează asupra formelor pe care extremismul de dreapta le îmbracă și asupra pericolului direct pe care îl reprezintă pentru fiecare cetățean și pentru societate în ansamblu. În același timp, încurajează cetățenii români să se implice în sprijinul democrației și al drepturilor omului. Prin intermediul a 17 panouri mobile, sunt discutate întrebări precum:

  • Ce este democrația și cum o putem trăi și pune împreună în practică?
  • De ce este extremismul de dreapta atât de periculos?
  • Care este imaginea despre lume care se ascunde în spatele ideologiei de extremă dreaptă?
  • Care este tactica organizațiilor de extremă dreapta?
  • Care sunt instrumentele prin care extrema dreaptă pătrunde în spațiul privat al tinerilor și prin ce metode câștigă adepți și simpatizanți?
  • Cum se folosesc cei de extremă dreapta de muzică și internet în propriul interes?
  • Ce activități desfășoară extremiștii de dreapta în România și în țările din jur?
  • Cum putem reacționa ca democrați în fața unor concepții și comportamente de extremă dreaptă? Și, nu în ultimul rând, cum putem întări democrația prin angajamentul personal? 

Împreună cu William Totok, jurnalist din Berlin și Sebastian Serafin de la Friedrich-Ebert-Stiftung / Forum Berlin elevii Liceului Pedagogic vor avea posibilitatea de a discuta despre această temă și de a-și exprima răspunsurile și părerile cu privire la întrebările menționate mai sus. Workshopul îl va desfășura Friedrich-Ebert-Stiftung în data de 27 ianuarie, la ora 12:30, la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”.

Expoziția „Pentru o democraţie activă – împotriva extremismului de dreapta!“ se adresează adulților și tinerilor peste 14 ani și poate fi vizitată în perioada 20-31 ianuarie 2015, în sala festivă a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva“ doar pe baza înregistrării la Centrul Cultural German. Înscrierile se pot face pe perioada expoziției prin e-mail la adresa r.popa@ccgtm.ro (persoană de contact Raluca Popa).

Intrarea este liberă.

Parteneri la acest proiect: Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” și Comunitatea Evreilor din Timișoara.