Zilele Filmului Franco-German în cadrul TranzFilm

film_francogermanBiblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timişoara organizează, în perioada 17 – 21 noiembrie 2014 Gala Filmului de Tranziţie – TranzFilm, ediţia a II-a, cu titlul Primul Război Mondial – Tranziţia între două lumi.

Gala TranzFilm, dedicată împlinirii a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial, se deschide cu un simpozion la care vor participa istorici, scriitori, cadre didactice universitare de la Universitatea de Vest Timişoara şi continuă cu proiecţii de filme artistice şi documentare româneşti şi străine.

Centrul Cultural German împreună cu Institutul Francez din Timișoara participă în calitate de parteneri la TranzFilm, invitând publicul în perioada 19 – 21 noiembrie 2014 la Zilele Filmului Franco-German.

Programul Zilelor Filmului Franco-German este următorul:

Miercuri, 19 noiembrie 2014

  • ora 18:30: „Remarque – Sein Weg zum Ruhm”/ „Remarque – Drumul său către faimă” – documentar (2008, 90 min., Regia: Hanno Brühl)
  • ora 20:00: „Premier Noel dans les tranchées”/ „Primul Crăciun în tranșee” – documentar (2005, 52 min., Regia : Gaumnitz Michaël)

Joi, 20 noiembrie 2014

  • ora 17:30: „Un longue dimanche de fiançailles“/ „O logodnă foarte lungă” – film artistic (2004, 134 min., Regia : Jean-Pierre Jeunet)
  • ora 20:00: „Abschied“/ „Despărțirea” – film artistic (1968, 107 min., Regia: Egon Günther )

Vineri, 21 noiembrie 2014

  • ora 17:30: „La France“/ „Franța” – film artistic (2007, 102 min., Regia: Serge Bozon)
  • ora 20:00: „Die Männer der Emden“/ „Bărbații de pe Emden” – film artistic (2013, 144 min., Regia: Berengar Pfahl)

Filmele sunt proiectate cu sprijinul Goethe-Institut și al Ambasadei Franței

Acestea sunt în versiune originală, subtitrate în limba română, cu excepţia dramei „La France“, care este subtitrată în limba engleză.

Parteneri ai Galei Filmului de Tranziţie-TranzFilm sunt Consulatul Serbiei la Timișoara, DACIN SARA București, Centrul Național al Cinematografiei București.

Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” Timişoara pe Bd. Vasile Pârvan nr. 4A. Intrarea este liberă.

Programul complet al evenimentului se găsește pe www.bcut.ro.

„Remarque – Sein Weg zum Ruhm”: Cu cel mai vândut roman german anti-război „Nimic nou pe frontul de vest“ Erich Maria Remarque, care a trăit experiența Primului Război Mondial ca soldat pe front, a devenit faimos la nivel mondial. Documentarul „Remarque – Sein Weg zum Ruhm” ilustrează povestea ascensiunii autorului.

„Premier Noel dans les tranchées”: Realizatorul Michael Gaumnitz alege să abordeze aici Primul Război mondial prin intermediul scrisorilor soldaţilor care au fost trimişi în prima linie a frontului. Cu ajutorul imaginilor de arhivă și a scenelor reconstituite cu actori profesioniști, acesta oferă o abordare originală şi pasionantă a acestui eveniment. Aceste misive constituie o sursă inepuizabilă pentru a urmări moralul trupelor, iar juxtapunerea scrisorilor franceze și germane elimină granițele în unitatea destinului. Inumanităţii războiului tranşeelor i se adaugă inimaginabilul. Un fapt aproape necunoscut este acela că în decembrie 1914, soldați germani, englezi și francezi au ieşit din tranșee și au fraternizat cu inamicul, provocând o mare agitaţie în rândul statelor majore din ţările lor…

„Un longue dimanche de fiançailles“: Primul război mondial văzut printr-o poveste de dragoste. În 1919, Mathilde are 19 ani. Logodnicul ei Manech a plecat pe frontul de la Somme, cu doi ani înainte. La fel ca alte milioane de oameni, este declarat „mort pe câmpul de luptă.” Este scris negru pe alb, pe anunțul oficial. Cu toate acestea, Mathilde refuză să admită această dovadă. Ea ar şti dacă Manech ar fi murit! Se agață de intuiția ei ca de ultimul fir subţire care o mai leagă de iubitul ei. Un fost sergent îi spune frumos că Manech a murit pe no man’s land-ul unui tranşeu numit Bingo Twilight, împreună cu alte patru persoane condamnate la moarte pentru mutilare voluntară; nimic nu funcționează. Mathilde refuză să dea drumul firului. Ea se agață de acesta cu credința cărbunarului şi pornește într-o reală contra anchetă. De la speranțe false la incertitudini, ea va descoperi încetul cu încetul adevărul despre soarta lui Manech şi a celor patru tovarăși ai săi.

„Abschied“: Pe vremea când în anul 1914 s-a declanșat Primul Război Mondial și întreaga Germanie era cuprinsă de entuziasmul nazist, Hans Gastl, în vârstă de 17 ani, se declară a fi împotriva spiritului vremii și afirmă: “Eu nu particip la războiul vostru.“. În film se evidențiază răzvrătirea lui Hans Gastl împotriva ipocriziei ce îl înconjoară.

„La France“: Toamna lui 1917. În depărtare, războiul este în plină desfășurare. În plan secund, Camille, o tânără soţie, trăieşte în ritmul noutăţilor primite de la soțui ei plecat pe front. Dar într-o zi, ea primeşte o scrisoare scurtă de despărţire. Bulversată şi gata pentru orice, ea decide să se deghizeze în bărbat pentru a i se alătura. Merge spre front pe drumurile lăturalnice, pentru a scăpa de vigilența jandarmilor. Într-o pădure, ea întâlnește un grup de soldați care nu se îndoiesc de veridicitatea identităţii ei. Ea îi va urma, schimbându-şi astfel viaţa şi descoperind pe parcursul zilelor şi al nopţilor ceea ce nu şi-ar fi putut imagina, ceea ce soţul ei nu i-a povestit şi ceea ce noii săi camarazi se vor abține să-i dezvăluie: Franța.

„Die Männer der Emden“: Bazat pe incidente reale din Primul Război Mondial, filmul prezintă atacul inamic împotriva crucișătorului Emden în fața insulelor Cocos din Oceanul Indian. Acesta este scufundat și cea mai mare parte a echipajului moare. 52 de soldați marini germani supraviețuiesc atacului și se află în situația de a găsi o modalitate de a se întoarce acasă. Ei se află însă la o distanță de 13 000 de kilometrii de Berlin și trebuie să se angajeze într-o odisee periculoasă.