Expoziție Sigmar Polke

Centrul Cultural German Timişoara prezintă în perioada 30 ianuarie – 2 martie 2014 expoziția „Sigmar Polke – Muzică de origine necunoscutsigmar_polkeă“ a Institutului pentru Relații Externe la Muzeul de Artă Timişoara.  Expoziția va fi vernisată în data de 30 ianuarie, la ora 18, de criticul de artă Ileana Pintilie și de Wiebke Trunk, referent IFA.

Expoziţia, care a putut fi vizionată deja în marile muzee ale lumii, aduce în prim plan patruzeci de opere ale renumitului pictor, grafician şi artist în domeniul fotografiei Sigmar Polke, asigurând în acelaşi timp şi o viziune de ansamblu asupra creaţiei diversificate a marelui artist; o creaţie presărată cu nuanţe de umor, ironie şi ambiguitate.

Sigmar Polke (1941-2010) a fost preocupat încă din primii ani de creaţie de realizarea unor conexiuni între imagine şi realitate, artă şi viaţa cotidiană. Prin intermediul unor teme de excepţie şi a unor tehnici experimentale, Sigmar Polke dezvăluie aspecte noi ale artei. În creațiile sale din expoziţia „Muzică de origine necunoscută” Sigmar Polke tematizează traseul fluid sau picurat al culorilor, urma fluidă a culorii urmând un traseu imprevizibil. Imaginile dobândesc în plus şi o notă poetică datorită unor titluri cu rezonanţă absurdă, inspirate din proverbe, sloganuri şi maxime universale. 

Pentru realizările sale de excepţie în domeniul artei, lui Sigmar Polke i s-au decernat o serie de premii şi decoraţii. Astfel, în anul 2000 Sigmar Polke a obţinut  „Inelul împăratului – premiu artistic al oraşului Goslar” („Goslarer Kaiserring”), cea mai înaltă distincţie care se decernează în Germania pentru realizările în domeniul artei contemporane. 

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Timișoara din 30 ianuarie până în 2 martie 2014 în intervalul orar 10-18.

Program cadru:

31 ianuarie, ora 10

Workshop cu Wiebke Trunk, Referent IFA

Participanții la workshop sunt invitați la un dialog cu lucrările lui Sigmar Polke și la o interpretare a acestora.

5 februarie, ora 17

Seară de lectură cu cercul literar „Die Stafette”

Pornind de la titlurile exponatelor din cadrul expoziției, membrii cercului literar german „Die Stafette“  au scris diferite texte, pe care le vor prezenta într-o seară în cadrul expoziției. Astfel se va construi o conexiune între artă și literatură.

Textele prezentate pot fi vizualizate aici: Bianca Barbu Einfache Woertlein_HBP Frauen raten Frauen_HBP Frühling_Laura Natuerlich_natuerlich_HBP Lorette Cherăscu Robert Tari Karina Korosi Laura Purtätor Versalzene Speisen_HBP

11, 18 și 25 februarie, orele 11 – 16

Tururi ghidate prin expoziție cu Ana Adam, profesoară de grafică

Pentru tururile ghidate, organizate în limba română, sunteți invitați să vă anunțați la adresa de e-mail: r.popa@ccgtm.ro

19 februarie, ora 14

„Picture hopping” cu elevi ai Liceului de Arte Plastice Timișoara

26 februarie, ora 15

„Picture hopping” cu studenți ai Facultății de Arte și Design Timișoara

Pornind de la operele lui Sigmar Polke, elevi și studenți au realizat lucrări proprii, pe care le vor prezenta în cadrul expoziției. Vizitatorii vor avea ocazia de a le pune acestora întrebări.