Kinomatograf: film “Es werden ein paar Filme bleiben”

mqdefaultCentrul Cultural German, lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara şi librăria Cărtureşti, cu sprijinul Goethe-Institut, încheie seria de filme „Kinomatograf“ în data de 25 aprilie 2013, ora 18:30, cu filmul „Es werden ein paar Filme bleiben“ din anul 1996 în regia  lui Ullrich H. Kasten.

Es werden ein paarFilmul rezumă în opt capitole istoria DEFA, studioul de film aflat sub monopol de stat, care a stabilit producţia filmelor în timpul RDG-ului. În urma unificării Germaniei a fost desfiinţată – și totuși: „Vor mai rămâne câteva filme.”/ „Es werden ein paar Filme bleiben“. Astfel şi-a intitulat Ullrich acest film-eseu, în care el renunţă în mod deliberat la un comentariu și lasă martorii să işi exprime punctul lor de vedere individual, cum ar fi regizorii Kurt Maetzig sau Beyer Frank și actori precum Hildegard Knef, Angelica Domröse sau Armin Mueller-Stahl. Aceste declarații sunt însoțite de fragmente dintr-o varietate de filme DEFA și demonstrează diversitatea și contradicțiile interne ale acestei instituţii.

Seria de filme „Kinomatograf” se încheie aici, dar ne-am bucura să vă întâmpinăm la următoarea serie în toamnă! Sperăm că această călătorie prin cinematografia germană a ultimelor decenii v-a adus mai aproape istoria şi dezvoltarea acestor producţii.

Filmul va fi prezentat în limba germană fără subtitrare!