Centrul Cultural German de 5 ani la Timişoara

5 ani de existenţă a Centrului Cultural German la Timişoara

În anul 2007 Centrul Cultural German a împlinit cinci ani de existenţă! Am sărbătorit acest eveniment cu reprezentaţiile din 4-6 octombrie a proiectului germano-român de teatru pentru tineri „Tempo! Tempo!”.

Să aruncăm o scurtă privire retrospectivă: Societatea Culturală Româno-Germană a fost înfiinţată în 2001 ca un prim pas în crearea unui Centru Cultural German la Timişoara cu ajutorul Ministerului de Externe german şi al Fundaţiei Robert Bosch, după modelul centrelor culturale existente la Iaşi şi Cluj-Napoca. Primul departament din cele trei prevăzute în structura centrului, care şi-a început activitatea în acele vremuri la vechiul sediu din Piaţa Regina Maria, a fost departamentul de cursuri de limbă germană. A urmat apoi organizarea primelor evenimente culturale, iar începând din august 2002 Senta Höfer, prima directoare delegată de fundaţia Robert Bosch, a preluat coordonarea programului cultural. Biblioteca a fost inaugurată în martie 2003, odată cu mutarea centrului în spaţiul de pe strada Augustin Pacha, în inima Timişoarei. De atunci tot mai mulţi vizitatori au călcat pragul centrului, numărul cititorilor bibliotecii, al celor înscrişi la cursurile de limbă germană şi română şi, nu în ultimul rând, numărul participanţilor la evenimentele culturale fiind în continuă creştere. Şi totuşi, această cronologie a instituţiei noastre de la momentul înfiinţării ei nu ne furnizează data exactă a naşterii centrului!

În toate acţiunile sale Centrul Cultural German are în vedere două obiective generale: transmiterea unei imagini a Germaniei actuale tuturor celor interesaţi de cultura şi limba germană şi promovarea schimbului cultural germano-român pe toate planurile. Atragerea publicului timişorean tânăr prin proiectele desfăşurate reprezintă de asemenea o direcţie de acţiune esenţială a Centrului.

Toate aceste idei se regăsesc şi în conceptul proiectului germano-român de teatru pentru tineri „Tempo! Tempo!”, pe care l-am organizat în acest an împreună cu Literaturhaus Stuttgart. Şase tineri germani şi şase tineri români au scris împreună timp de opt luni de zile o piesă de teatru cu tema „Tempo”. Piesa a fost jucată deja pentru prima dată în faţa publicului la Stuttgart, în 12 septembrie, spectacolul bucurându-se de un mare succes. Acest proiect este unul din cele patru proiecte inovatoare de teatru pentru tineri cu participare germană şi est-europeană, care au beneficiat de finanţare prin fondul german Fonds Darstellende Künste în anul 2007.
Din acest motiv sărbătorim aniversarea a 5 ani de existenţă a Centrului Cultural German cu reprezentaţiile piesei de teatru „Tempo! Tempo!” la Timişoara în clubul The Note în zilele de 4 şi 5 octombrie sau la spectacolul din 6 octombrie, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat.