Lectură şi prelegere “Aktionsgruppe Banat”

18 noiembrie, ora 18, Foaierul Teatrului German de Stat Timişoara – „Aktionsgruppe Banat“ – lectură şi prelegere

Centrul Cultural German Timişoara a organizat în parteneriat cu Institutul pentru Artele Spectacolului-Actorie al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara o lectură în limba germană cu texte ale Aktionsgruppe Banat. Ernest Wichner, fost membru al Aktionsgruppe Banat şi actualmente directorul Literaturhaus Berlin, a deschis evenimentul cu o prelegere. Au citit Isa Berger, Paul Cebzan, Richard Hladik şi Seline Matei. Coordonarea artistică a fost realizată de Ida Jarzcsek-Gaza.

Cercul literar “Aktionsgruppe Banat” a fost înfiinţat în anul 1972, în Timişoara, de către tineri scriitori români de etnie germană. Dintre aceştia au făcut parte scriitori precum Richard Wagner, William Totok, Gerhard Ortinau, Werner Kremm şi Ernest Wichner. Această literatură tânără a fost la vremea ei privită de către statul comunist cu suspiciune, dar totuşi a fost tolerată la început, dacă nu chiar bine-venită, având în vedere faptul că se îndrepta în principal împotriva atitudinii conservatoare a propriilor părinţi de etnie germană.
Poeţii din cadrul Aktionsgruppe Banat opun astfel evenimentelor apolitice şi populiste a acestei “culturi | care este atât de uşor de întreţinut şi de digerat” (colaj din poezia “wir”), o literatură nonconformistă, experimentală cu orientare politică. La mijlocul anilor 70, prin represiuni ale statului, aceşti tineri autori sunt forţaţi să emigreze, sau să îşi înceteze activitatea. Un capitol scurt, dar plin de curaj, sfidare si speranţă din istoria româno-germană: “Literatura germană din România poate că avea mai multă libertate decât cea română, dar, şi acest lucru este sigur, ea a şi riscat mai multe” (R. Wagner).