Expoziţie multimedia: Ernst Jandl on stage

23 noiembrie, ora 18, Muzeul de Artă Timişoara – Ernst Jandl on stage – Expoziţie multimedia

În deschidere vor vorbi Lutz Dittrich de la Literaturhaus Berlin şi Karin Cervenka, directoarea Forumului Cultural Austriac Bucureşti. Cu ocazia vernisajului va avea loc o lectură din texte de Ernst Jandl. Va citi Dana Borteanu, actriţă la Teatrul German de Stat, care va fi acompaniată la pian de Nicolae Vezure, student la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest.

Cu ocazia împlinirii a unsprezece ani de la moartea lui Ernst Jandl (1925-2000), această expoziţie prezintă unul dintre cei mai importanţi şi influenţi poeţi ai literaturii de limbă germană după 1945, un artist care a lucrat la intersecţia dintre literatură, muzică şi artă vizuală.

Timp de aproape trei decenii şi jumătate, poetul Ernst Jandl  a uimit publicul larg prin creaţia sa. El a scris poezii audio-vizuale, proză experimentală, texte autobiografice, piese radiofonice, piese de teatru, filme şi un balet. A fost un artist al prezenţei scenice, care a făcut publicul să râdă, ba câteodată chiar să urle. Varietatea limbajului şi a tonalităţilor din textele sale, spectrul întinzându-se de la limbajul cotidian, până la engleză, dialectul vienez sau „limba decăzută“, a fost folosit programatic, a fost o „continuă realizare a libertăţii“.