Expoziţia „Mutterland Wort“

19 octombrie, ora 18, Muzeul de Artă Timişoara – Expoziţia „Mutterland Wort“

Pentru a onora împlinirea a 110 ani de la naşterea poetei Rose Ausländer, Centrul Cultural German Timişoara a prezentat în colaborare cu Muzeul de Artă Timişoara expoziţia „Mutterland Wort“. Expoziţia a fost vernisată de către curatorul Helmut Braun şi a fost acompaniată de către o lectură cu texte ale poetei Rose Ausländer. Expoziţia a putut fi vizitată în încăperile Muzeului de Artă până în data de 6 noiembrie 2011.

Expoziţia „Mutterland Wort“ a fost concepută de către Fundaţia Rose Ausländer din Köln. Ea prezintă viaţa şi opera poetei născută în 1901 la Cernăuţi şi decedată în 1988 la Düsseldorf. Poezia ei aminteşte cu o intensitate unică despre cultura evreiască – germană din Bucovina şi de distrugerea ei. Abia după mulţi ani de exil Rose Ausländer se întoarce în Europa şi la limba ei maternă. Ea, care toată viaţa a suferit din cauza părăsirii locului natal, găseşte un lăcaş în poezie. „O poezie încă mai este | o încăpere| unde se poate respira“. Ea pătrunde în „Mutterland | Wort“, în care găseşte o comoară a cărei bogăţie încă mai trebuie descoperită.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Helmut Braun, curatorul expoziţiei şi reprezentantul Fundaţiei Rose Ausländer, a ţinut în data de 21 octombrie, la ora 11:30, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran Timişoara, o prelgere despre viaţa şi opera poetei. De asemenea, în data de 3 noiembrie, la ora 19, a avut loc la Centrul Cultural German Timişoara proiecţia filmului „Herr Zwilling und Frau Zuckermann“ de Volker Koepp, un documentar despre viaţa evreilor din Cernăuţi. Filmul a fost prezentat cu sprijinul Goethe-Institut Atena.

Programul cadru a fost realizat în colaborare cu: Biblioteca Austria din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Institutul pentru Artele Spectacolului-Actorie al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Comunitatea Evreilor din Timişoara şi Radio Timişoara – emisiunea în limba germană, fiind susţinut de către Teatrul German de Stat Timişoara şi de către Goethe-Institut.